Doprava ZADARMO pre všetky objednávky nad 49 EUR

Ako na zapareniny u bábätiek?

Ako na zapareniny u bábätiek?

Neustále hmýrenie, plač, nepokoj. Zapareniny alebo plienková dermatitída spôsobujú bábätkám veľký diskomfort. Pokožka je začervenaná, svrbí a štípe. V horších prípadoch vzniká infekcia. Ako na nepríjemné zapareniny sa dozviete v článku.

Prečo vzniká plienková dermatitída?

Vyrážka z plienok známa pod názvom plienková dermatitída znepríjemňuje život mnohých bábätiek v ranom veku. Špecifický druh zapareniny vzniká ako zápal kože v dôsledku navlhnutia pokožky pri kontakte s močom, stolicou alebo výberom nevhodnej detskej kozmetiky.

Zapareniny u detí nie sú nič nezvyčajné. Vznikajú najmä v kožných záhyboch, kde sa pokožka najviac trie o oblečenie alebo plienku. Prejavujú sa ako bolestivé červené škvrny na vnútornej časti stehien alebo na zadočku.

Jemná detská pokožka je v týchto oblastiach najviac zaťažovaná. Pri nepriedušných plienkach dochádza k zadržiavaniu potu. V takomto vlhkom a teplom prostredí sa veľmi darí baktériám, kvasinkám a hubám. Dobrou správou je, že zapareniny sa dajú pomerne ľahko liečiť. Dôležité je zakročiť včas, kým sa zápal pokožky zhorší.

Čo spôsobuje zapareniny

  • trenie – stáva sa, že mamičky niekedy zabalia plienku príliš natesno. Záhyby plienky sa potom trú o pokožku. To isté platí pri tesnom oblečení. Plienka musí mať správnu veľkosť, aby na zadočku dobre sedela a netlačila,
  • nesprávna hygiena – dlhý kontakt pokožky s premočenou plienkou môže spôsobiť zapareniny. Pri veľmi citlivej detskej pokožke stačí aj chvíľka. Kyselina močová v moči pokožku dráždi a môže viesť k bakteriálnej infekcii,
  • alergia – zapareniny vznikajú aj kvôli alergickej reakcii na plienku, kozmetiku alebo prací prostriedok,
  • užívanie liekov – pri užívaní antibiotík môže dochádzať k nežiaducim kožným reakciám. Bábätko môže dostať z antibiotík hnačku, čo vedie k podráždeniu pokožky.
Prečo vzniká plienková dermatitída?

Zvýšená starostlivosť je základ

Plienková dermatitída si vyžaduje zvýšenú hygienu. Pokožku v oblasti plienky by ste mali udržiavať v suchu a maximálnej čistote. Pri malej aj veľkej potrebe treba dieťa hneď prebaliť. Pri zapareninách by mala pokožka voľne dýchať. Bábätko nechajte čo najviac bez plienky. Používajte len certifikované hypoalergénne plienky s dobrou absorpciou a priedušnosťou.  

Aviváž pri praní detského oblečenia úplne vynechajte. Používajte len špeciálne pracie prostriedky bez parfumácie. Ak začervenanie pokožky do niekoľkých dní nezmizne a objavia sa červené pľuzgieriky, pravdepodobne sa rozvinula kvasinková infekcia. Vtedy sa obráťte na detského lekára.

Ako môže na zapareniny pomôcť prírodná kozmetika?

Ako môže na zapareniny pomôcť prírodná kozmetika?

Bábätká majú mimoriadne citlivú pokožku na škodlivé látky. Pokožka dojčiat je až 5-krát tenšia ako pokožka dospelých. Stačí nesprávny výber detskej kozmetiky a podráždenie vznikne raz-dva. Ako sme už písali v staršom článku, stavte na certifikovanú prírodnú kozmetiku bez obsahu parabénov, silikónov, zložiek na ropnej báze a mikroplastov. 

Vyskúšajte 100% prírodný, dermálny krém na detskú pokožku, ktorú regenerujehydratuje a vyživuje. Je určený na pomoc pri boji s plienkovou dermatitídou u detí aj dospelých, zapareninami a jeho pravidelné používanie pomáha plienkovej dermatitíde predchádzať.


Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie, liečbu odborníkov ani zdravý životný štýl. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácií a prírodná kozmetika zo Slovenska bude pre vás tou správnou voľbou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články

Účinné dermálne krémy na kožné problémy​

Prihláste sa na odber našich noviniek a dostanete kupón na ZĽAVU 10% na váš ďalší nákup.

Kupón vám bude zaslaný na váš email po potvrdení prihlásenia.