❤️ Darček ku každej objednávke

DORUČENIE ZDARMA NAD 49€

DORUČENIE ZDARMA NAD 49€

Česká republika - CZKDeutschland - EURÖsterreich - EUR

Ako zvládnuť atopický ekzém?

Ako zvládnuť atopický ekzém?

Na atopický ekzém, žiaľ, neexistuje univerzálny liek. Môžeme však zmierniť jeho prejavy. Niekoľko rád na každodenný život s atopiou nájdete v našom článku.

Čo je atopický ekzém?

Atopický ekzém často nazývaný ako atopická dermatitída je dlhodobé alebo opakujúce sa ochorenie kože postihujúce predovšetkým batoľatá, deti a mladistvých. Vekom môže úplne zmiznúť. Môže sa však objaviť aj v dospelosti. 

Už samotný názov naznačuje jeho priebeh. Slovo ekzém pochádza z gréckeho slova ekzeo, čo v preklade znamená, že niečo vyviera na povrch. Vystihuje zápalový charakter ochorenia. Slovo atopický pochádza z gréckeho slova atopos, ktoré znamená zvláštny, čudný. Ekzém teda prebieha inak, ako je bežné.

Čo to vlastne atopický ekzém je? Ide o stav, kedy pokožka nevylučuje dostatok prirodzených lipidov (zvlhčovače pokožky). Pokožka je konštantne suchá. Dôsledkom je, že niektoré alergény a dráždivé syntetické látky, ktoré by sa inak do tela nedostali, ľahko preniknú do pokožky, podráždia ju a vznikne zápal.    

Prejavy atopického ekzému

Atopická ekzém má najmä tieto prejavy:

  • svrbenie,
  • začervenanie,
  • opuch,
  • mokvanie,
  • výsev ložísk ekzému,
  • veľmi suchá koža,
  • ranky v koži.

Atopický ekzém najčastejšie robí problémy na tvári, kolenách, krku, okolo uší, vnútornej strane lakťov, zápästiach a hánkach. Deťom sa ukáže na lícach, krku a vo vlasoch.

Prejavy atopického ekzému

Prečo vlastne atopický ekzém vzniká?

Neexistuje jednoznačná odpoveď. Hlavnou príčinou vzniku atopického ekzému sú genetické faktory. Ak má jeden z rodičov akúkoľvek alergiu, riziko vzniku atopického ekzému u dojčaťa je 20 – 40 %. Ak sú obaja rodičia alergici, riziko choroby je 40 – 60 %. Ak trpia atopickým ekzémom rodičia, potom riziko objavenia u dieťaťa je 60 – 80 %.

Dôležité sú aj vplyvy životného prostredia. Spúšťačmi zhoršení ekzému môže byť stres, pôsobenie alergénov (peľ, prach, roztoče, srsť, baktérie, plesne, chemikálie v kozmetike, syntetické parfumy, nekvalitné pracie prášky a pod.). Prejavy atopického ekzému zhoršuje strava, vnútorné zápaly a kontakt s dráždivými látkami (syntetické oblečenie). 

Každodenný život s atopickým ekzémom

Atopický ekzém výrazne ovplyvňuje kvalitu života a vyžaduje liečbu v závislosti od stupňa závažnosti. Aplikujú sa lokálne kortikosteroidy na kontrolu zápalu. Pokožka musí byť dostatočne premasťovaná krémom s olejovým alebo masťovým základom. Môžu pomôcť aj niektoré zmeny v každodennom živote:

  • dôraz na kvalitné oblečenie – materiály ako polyester a vlna môžu pokožku ešte viac podráždiť a spôsobiť väčšie svrbenie. Ideálna je bavlna, ľan, bambusové vlákno a prírodný hodváb,
  • nezabudnite na posteľnú bielizeň – stavte na obliečky zo 100 % bavlny,
  • pozor na farbivá v textile – tmavé farby oblečenia vymeňte za svetlé.

Kľúčový je vyvážený jedálniček – lekári odporúčajú vyradiť niektoré potraviny ako citrusové plody alebo sladkosti.

Každodenný život s atopickým ekzémom

Na výbere kozmetiky záleží

Nevhodná kozmetika môže zhoršiť atopiu. Vyhnite sa agresívnym odmasťovačom ako klasické mydlá, sprchovacie gély, micelárne vody, tenzidy a všeobecne penivé produkty. Tiež zabudnite na peelingy a kozmetiku s obsahom alkoholu. Telové mlieka na báze vody môžu pokožku ešte viac vysúšať. Jednoznačne odporúčame staviť na vegánsku prírodnú kozmetiku vyrobenú z kvalitných ingrediencií.

Vyskúšajte 100% prírodné dermálne krémy bez kortikosteroidov od NAMYDERM.

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie, liečbu odborníkov ani zdravý životný štýl. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácií a prírodná kozmetika zo Slovenska bude pre vás tou správnou voľbou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články