Doprava ZADARMO pre všetky objednávky nad 49 EUR

Lichen Planus: Čo to je a ako sa s ním vyrovnať?

Lichen Planus: Čo to je a ako sa s ním vyrovnať?

Lichen Planus je chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje pokožku, sliznice a niekedy aj vlasy a nechty. Jeho názov môže znieť záhadne, ale tento problém postihuje mnoho ľudí po celom svete. V tomto blogu sa pozrieme na to, čo Lichen Planus je, aké sú jeho príznaky, príčiny a ako sa dá liečiť.

Čo je Lichen Planus?

Lichen Planus je zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje svrbiacimi, plochými, fialovými škvrnami na koži alebo bielymi pruhmi na slizniciach. Toto ochorenie môže byť veľmi nepríjemné a často je ťažké ho diagnostikovať kvôli jeho rôznym prejavom.

Príznaky Lichen Planus

Príznaky Lichen Planus sa môžu líšiť v závislosti od toho, ktorá časť tela je postihnutá. Najčastejšie príznaky zahŕňajú:

  • Kožné vyrážky: Fialové, ploché škvrny, ktoré často svrbia. Tieto vyrážky sa najčastejšie objavujú na zápästiach, členkoch, dolnej časti chrbta a krku.
  • Orálny Lichen Planus: Biele pruhy alebo škvrny na vnútornej strane líc, jazyku, ďasnách alebo perách. Tieto lézie môžu byť bolestivé a môžu spôsobovať pálenie alebo citlivosť pri jedení.
  • Genitálny Lichen Planus: Biele škvrny alebo červené erózie na genitáliách.
  • Nechty: Riedke, štiepiace sa nechty alebo dokonca strata nechtov.
  • Vlasy: Strata vlasov alebo škvrny na pokožke hlavy.
Príznaky Lichen Planus

Príčiny Lichen Planus

Presná príčina Lichen Planus nie je známa, ale predpokladá sa, že ide o autoimunitné ochorenie. To znamená, že imunitný systém tela napáda vlastné tkanivá. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k vzniku tohto ochorenia:

  • Genetické predispozície: Rodinná anamnéza môže zvýšiť riziko vzniku Lichen Planus.
  • Vírusové infekcie: Niektoré výskumy naznačujú, že vírusy, ako napríklad hepatitída C, môžu byť spojené s Lichen Planus.
  • Lieky: Niektoré lieky, ako napríklad zlúčeniny zlata, antimalariká a niektoré lieky na vysoký krvný tlak, môžu vyvolať Lichen Planus.

Liečba Lichen Planus

Liečba Lichen Planus závisí od závažnosti a lokalizácie ochorenia. Niektoré mierne prípady môžu zmiznúť samé od seba, ale pre ostatné sú k dispozícii rôzne liečebné možnosti:

  • Kortikosteroidy: Lokálne aplikované krémy alebo masti môžu pomôcť zmierniť zápal a svrbenie.
  • Antihistaminiká: Tieto lieky môžu pomôcť znížiť svrbenie.
  • Imunosupresíva: V závažnejších prípadoch môžu byť predpísané lieky, ktoré potláčajú imunitný systém.
  • Fototerapia: Liečba ultrafialovým svetlom môže byť účinná pri niektorých prípadoch Lichen Planus.
  • Ústna hygiena: Pri orálnom Lichen Planus je dôležité dodržiavať správnu ústnu hygienu a vyhýbať sa dráždivým potravinám.

Prírodná liečba s Dermal C od NAMYDERM

Pre tých, ktorí hľadajú prírodné alternatívy bez použitia kortikoidov, môže byť riešením Dermal C od NAMYDERM. Tento 100% prírodný dermálny krém je navrhnutý tak, aby poskytol úľavu od svrbenia a zápalu, ktoré spôsobuje Lichen Planus. Dermal C využíva silu prírodných zložiek, ktoré sú šetrné k pokožke, ale účinné v boji proti príznakom tohto ochorenia. Vďaka absencii kortikoidov je bezpečný na dlhodobé použitie a minimalizuje riziko vedľajších účinkov, čím ponúka jemnú a účinnú starostlivosť pre vašu pokožku.

DERMAL C – prírodný dermálny krém. Ekzém, akné, dermatitída.

Tipy na každodennú starostlivosť o pokožku s Lichen Planus

Starostlivosť o pokožku s Lichen Planus si vyžaduje nielen vhodnú liečbu, ale aj správne každodenné návyky. Tu je niekoľko tipov, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky a udržať pokožku zdravú:

  • Hydratácia: Pravidelné používanie hydratačných krémov môže pomôcť udržiavať pokožku vlhkú a zmierniť svrbenie.
  • Vyhýbanie sa dráždivým látkam: Parfumované mydlá, detergenty a kozmetické výrobky môžu podráždiť pokožku. Voľte hypoalergénne a jemné produkty.
  • Nosienie voľného oblečenia: Tesné oblečenie môže zhoršiť podráždenie a svrbenie. Vyberajte si voľné a priedušné oblečenie.
  • Zvlhčovanie vzduchu: Používanie zvlhčovača vzduchu doma môže pomôcť udržať pokožku hydratovanú, najmä počas zimných mesiacov.

Zhrnutie a odporúčania

Lichen Planus je nepríjemné a často chronické ochorenie, ktoré môže mať výrazný vplyv na kvalitu života. Aj keď jeho príčina nie je úplne pochopená, existujú rôzne spôsoby, ako zmierniť jeho príznaky a zlepšiť stav postihnutých oblastí. Ak máte podozrenie, že by ste mohli mať Lichen Planus, je dôležité konzultovať svoj stav s lekárom, aby ste získali správnu diagnózu a liečbu.

Pamätajte, že s vhodnou starostlivosťou a liečbou môžete zvládnuť Lichen Planus a zlepšiť svoj životný komfort. Ak máte otázky alebo obavy, neváhajte sa obrátiť na zdravotníckeho odborníka. A ak hľadáte prírodné riešenie bez kortikoidov, Dermal C od NAMYDERM môže byť tým pravým produktom pre vás.

Ďalšie zaujímavé články

Účinné dermálne krémy na kožné problémy​

Prihláste sa na odber našich noviniek a dostanete kupón na ZĽAVU 10% na váš ďalší nákup.

Kupón vám bude zaslaný na váš email po potvrdení prihlásenia.