Doprava ZADARMO pre všetky objednávky nad 49 EUR

Ako zvládnuť atopický ekzém?

Ako zvládnuť atopický ekzém?

Na atopický ekzém, žiaľ, neexistuje univerzálny liek. Môžeme však zmierniť jeho prejavy. Niekoľko rád na každodenný život s atopiou nájdete v našom článku.

Čo je atopický ekzém?

Atopický ekzém často nazývaný ako atopická dermatitída je dlhodobé alebo opakujúce sa ochorenie kože postihujúce predovšetkým batoľatá, deti a mladistvých. Vekom môže úplne zmiznúť. Môže sa však objaviť aj v dospelosti. 

Už samotný názov naznačuje jeho priebeh. Slovo ekzém pochádza z gréckeho slova ekzeo, čo v preklade znamená, že niečo vyviera na povrch. Vystihuje zápalový charakter ochorenia. Slovo atopický pochádza z gréckeho slova atopos, ktoré znamená zvláštny, čudný. Ekzém teda prebieha inak, ako je bežné.

Čo to vlastne atopický ekzém je? Ide o stav, kedy pokožka nevylučuje dostatok prirodzených lipidov (zvlhčovače pokožky). Pokožka je konštantne suchá. Dôsledkom je, že niektoré alergény a dráždivé syntetické látky, ktoré by sa inak do tela nedostali, ľahko preniknú do pokožky, podráždia ju a vznikne zápal.    

Prejavy atopického ekzému

Atopická ekzém má najmä tieto prejavy:

  • svrbenie,
  • začervenanie,
  • opuch,
  • mokvanie,
  • výsev ložísk ekzému,
  • veľmi suchá koža,
  • ranky v koži.

Atopický ekzém najčastejšie robí problémy na tvári, kolenách, krku, okolo uší, vnútornej strane lakťov, zápästiach a hánkach. Deťom sa ukáže na lícach, krku a vo vlasoch.

Prejavy atopického ekzému

Prečo vlastne atopický ekzém vzniká?

Neexistuje jednoznačná odpoveď. Hlavnou príčinou vzniku atopického ekzému sú genetické faktory. Ak má jeden z rodičov akúkoľvek alergiu, riziko vzniku atopického ekzému u dojčaťa je 20 – 40 %. Ak sú obaja rodičia alergici, riziko choroby je 40 – 60 %. Ak trpia atopickým ekzémom rodičia, potom riziko objavenia u dieťaťa je 60 – 80 %.

Dôležité sú aj vplyvy životného prostredia. Spúšťačmi zhoršení ekzému môže byť stres, pôsobenie alergénov (peľ, prach, roztoče, srsť, baktérie, plesne, chemikálie v kozmetike, syntetické parfumy, nekvalitné pracie prášky a pod.). Prejavy atopického ekzému zhoršuje strava, vnútorné zápaly a kontakt s dráždivými látkami (syntetické oblečenie). 

Každodenný život s atopickým ekzémom

Atopický ekzém výrazne ovplyvňuje kvalitu života a vyžaduje liečbu v závislosti od stupňa závažnosti. Aplikujú sa lokálne kortikosteroidy na kontrolu zápalu. Pokožka musí byť dostatočne premasťovaná krémom s olejovým alebo masťovým základom. Môžu pomôcť aj niektoré zmeny v každodennom živote:

  • dôraz na kvalitné oblečenie – materiály ako polyester a vlna môžu pokožku ešte viac podráždiť a spôsobiť väčšie svrbenie. Ideálna je bavlna, ľan, bambusové vlákno a prírodný hodváb,
  • nezabudnite na posteľnú bielizeň – stavte na obliečky zo 100 % bavlny,
  • pozor na farbivá v textile – tmavé farby oblečenia vymeňte za svetlé.

Kľúčový je vyvážený jedálniček – lekári odporúčajú vyradiť niektoré potraviny ako citrusové plody alebo sladkosti.

Každodenný život s atopickým ekzémom

Na výbere kozmetiky záleží

Nevhodná kozmetika môže zhoršiť atopiu. Vyhnite sa agresívnym odmasťovačom ako klasické mydlá, sprchovacie gély, micelárne vody, tenzidy a všeobecne penivé produkty. Tiež zabudnite na peelingy a kozmetiku s obsahom alkoholu. Telové mlieka na báze vody môžu pokožku ešte viac vysúšať. Jednoznačne odporúčame staviť na vegánsku prírodnú kozmetiku vyrobenú z kvalitných ingrediencií.

Vyskúšajte 100% prírodné dermálne krémy bez kortikosteroidov od NAMYDERM.

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie, liečbu odborníkov ani zdravý životný štýl. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácií a prírodná kozmetika zo Slovenska bude pre vás tou správnou voľbou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články